Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyon zene

2008.11.09

Diós Zsolt

Folytatódik az állóháború a Magyar Rádiónál. A 2006 nyarán elnökké kinevezett Such György több fronton indított hadjáratot a magyar közízlés ellen. Az egykori magyar narancsos olyan harcostársakat hívott maga mellé, mint Kerényi György (szintén ex-narancsos), aki a Kossuth adófőszerkesztője lett, vagy Csillag János (mit tesz Isten Ő is dolgozott a Narancsnál, továbbá Est FM) és Buza Sándor (egykor Magyar Rádió, majd Danubius), akikre a Petőfi Rádió gatyába rázását bízta.

Megváltozott célközönség

A nemzet második számú főadója 2007 június elseje óta teljesen megújult struktúrával szolgálja ki hallgatóit. Gyakorlatilag megszűntek a műsorok, idősávokra bontották a napot, minden sávnak pedig saját házigazdája van. Megváltozott a célközönség, a nyugdíjas korcsoport helyett a 18-39 év közötti, igényes korosztályt célozták meg, ami lássuk be, több mint bátor vállalkozás.

Bojkott és Strasbourg

Kép Jegyzetíró összepakolta családját és elindultak nyaralni az ország észak-keleti hegyvidékére. Közfelkiáltással megegyeztek, hogy az üdülés hete alatt megpróbálnak mind kevesebbet foglalkozni a közügyekkel, ezért az autórádió állomáskeresőjét a megújult Petőfire hangolva vágtak az útnak.

Eközben maga a Petőfi Rádió vált az uborkahiány miatt a hazai közélet egyik főszereplőjévé. Ennek egyik oka, hogy a vezetőség felszámolta az adón a kabaréműsorokat, és meneszteni merészelte hazánk egyik szent tehenét, korunk polihisztorát Farkasházy Teddyt (majdnem Rékát írtam), aki már időtlen idők óta a közrádió kabaréinak mindenhatója. Tivadarért összefogott a szakma pártállástól függetlenül, Nagy Bandótól Fábryig, és a rádió bojkottjára buzdítanak. A valaha szebb napokat látott Garas Dezső pedig tiltakozásul nem vette át a neki ítélt Karinthy-gyűrűt.

A második történet bájosabb. A megszüntetett Jó ebédhez szól a nóta című műsor miatt tiltakozott a Magyarnóta-szerzők és Énekesek Egyesülete, sőt megígérték, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak igazukért, tehát a műsorért.

Természetesen az ORTT sem maradhatott ki sokáig az ügyből, ugyanis egy lelkes polgártársunk már az első héten panasszal élt egy rap szám miatt, mert az, szerinte rombolta a közízlést. Jegyzetírónak ilyenkor eszébe jut Seres László időt álló mondata, amely szerint: sok itt az állampolgár de kevés az ember.

E kényszerű közéleti kitérő után térjünk vissza az eredeti témához.

A felszínre tört underground

Kép Nagyon zene – búgja hol egy női, hol egy férfihang két szám között az adó új szlogenjét, amely jegyzetírót idegesíti, párjának azonban kifejezetten tetszik, és nagyon találónak tartja. Igaza lehet, hiszen szakmabeli, így tudja, hogy mitől döglik a légy.

Ezek után a sávházigazda felkonferálja a következő számot, és már megy is a zene.

De milyen zene. A muzikálisan többnyire a Fekete Lyukban és a Tilos az Á-ban szocializálódott jegyzetíró teljesen meg van illetődve. Polgártársaim, az underground a felszínre tört és elfoglalta a közszolgálati rádiót!

Nagyon kiváló, minőségi zenéket hallgathatunk a zsebrádiónkon vagy a hájtek-dolbiszörrand házimozi-rendszerünkön vidéken is. Ez idáig az ínyencek, ha normális zenét akartak hallgatni rádión, akkor vagy Budapestre mentek, vagy az interneten keresgéltek

Széles a spektrum

Az új embereknek köszönhetően ma már bárhol hallhatunk igényes zenét a Tankcsapdától a Balanescu Kvartettig. Az osztrák Deladap-tól a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khan-ig. Szólnak régi kedvencek, mint Lou Reed, Nick Cave vagy a Red Hot Chili Peppers, a közelmúlt nagyjai, mint Björk, a Prodigy vagy a Garbage és jelen vannak az új favoritok, mint Yonderboi, a Kaiserchiefs vagy a Killers. Hangsúlyt fektet az adó a magyar zenekarokra, naponta hallani Kispált, Belgát, Emil Rulez-t, Heaven Street Seven-t, 30Y-t és a feltörekvő ifjú titánokat, mint a Kép Moog, vagy az Amber Smith. Vannak kuriózumok, amiket csak itt hallani, ilyen Takáts Eszter Drága idő című kiválósága vagy a Coldplay és a Buena Vista Social Club által közösen előadott Clocks. Éjféltől pedig a dj-ké a főszerep, itt hallható a már lassan intézménnyé alakuló, egykori Tilos Rádiós Palotai Zsolt keverése.

Az MR2-Petőfi Rádiónak vannak még problémái: nincs kialakult, letisztult struktúrája; gyakorlatilag csak egyetlen állandó műsora van, ez a Horváth Gergely által jegyzett Kultúrfitnesz. Igaz Horváth reggeli szerepeltetése jó húzás volt a vezetőség részéről, hisz a magyar média egyik legeredetibb alakjának tekinthető. Az azonban nyilvánvaló, hogy az egész rendszer még változni fog.

Jegyzetírónak külön öröm volt, hogy a nyaralás ideje alatt a család két kiskorú tagja egyetlen egyszer nem fejezte ki nemtetszését a zenékkel kapcsolatban, sőt többször előreszóltak, hogy hangosítsunk, mert ez a dal nekik nagyon tetszik.
Megállapíthatjuk, hogy az MR2-Petőfi jó úton jár. Kérjük őket, hogy, továbbra is zenéljenek nekünk nagyon, és mi megígérjük, hogy hallgatni fogjuk őket, nagyon.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.