Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hókupackavacka

2008.11.03

Diós Zsolt

Több mint egy esztendeje startolt megújult műsorstruktúrájával a Kossuth Rádió, mely azóta előnévként – mint a jól nevelt Deutsch Tamás - felvette az MR1 nevet. A közszolgálati adó ez év május 19-től egy merész húzással óvodásoknak indított mesesorozatot Vacka Rádió címmel. Érdekes vállalkozás ez Kerényi Györgytől, aki valószínűleg sorozatgyilkosként kerül be a hazai médiatörténelembe, hiszen adófőszerkesztőként szinte az első dolga volt a közel ötven éve futó, 2500 adást megélt Szabó család kinyírása.

Örömteli a kezdeményezés, mert az egész magyar médiavilág szerint csak és kizárólag ostoba és debil műsorokkal lehet lekötni az óvodáskorúakat. A Kossuth meseszériája egyedülálló és hiánypótló, mivel Magyarországon ez idáig senki nem készített napi rendszerességgel jelentkező műsort a legkisebbeknek.

 
Az ötletgazda 32 házból álló faluja

A sorozat forgatókönyvének elkészítésére 2007 végén írt ki pályázatot a közszolgálati rádió, az elismert cél: feleleveníteni a régvolt Esti meséket, csak egy kicsit áramvonalsabban, fogyaszthatóbban, a mai kor elvérésainak megfelelően. 

A többtucat pályaműből Gaál Zsuzsa alkotását találta a legjobbnak a bíráló bizottság, az írónő nem ismeretlen a publikum előtt, mivel gyermektörténetei országos lapokban jelentek meg. Néhány éve lakóhelyén, a harminckét házból álló Zala megyei Lendvajakabfán mesetábort igyekezett összegründolni, hogy életet leheljen a községbe, emellett a közeli Lentiben messzeföldön ismert meseklubot vezet.
 
Rádió a rádióban

Kép A XXI. századi mesefolyam rádió a rádióban, a színhely a képzeletbeli Hókupackavacka megálmodott városkája. A Vacka Rádió a Lötyög-patak mellől sugároz, de fogható a Duna és a Tisza folyó valamennyi hullámhosszán - köszönti a hallgatókat Varangy Pintyő, a rádió mindenese. A történet a mesebirodalom rádiójában és körülötte játszódik, erőszakmentes, hétköznapi élethelyzetekre épülő, fordulatos és színes epizódokban bontakozik ki, a műsor a gyermeki gondolkodásmódra épül, a szereplők jellemét és kapcsolatait hangsúlyozza. Minden magyar család pszichológusa, az elnyűhetetlen Ranschburg Jenő szimpátiáját is elnyerte a műsor. 

A tízperces epizódokban valaki kalamajkába keveredik, a stúdióból élőben a helyszínre kapcsolnak, - akárcsak a Hír TV központjából a Szabadság térre, a békésen utcakővel dobálózó polgárokhoz - és közösen igyekeznek megoldani az aktuális zűrzavart. A történetek nem szájbarágósak és nem tanulság nélküliek, továbbgondolásra késztetik a hallgatót, segítik a korosztály fejlődését.
 
A szereplők végtelenül szerethető, vélhetően állatfigurák, Pintyő mellett megjelenik Zűrös Pertli, Pötty Zorka, Kispupák Zsömle, Pumpusek bácsi és a mindig bölcs Zsuzsa néni. Érdemes még megemlíteni a két szomszéd települést, mely Zuzmorc és Göndörcsalános.
 
Minden fejezet a Hébe Hóba Banda Vacka-dalával indul és egy-egy történethez illő nótájával zárul. A zenekar Rutkai Bori vezényletével olyan, mintha Kurt Weill dalokat játszanának óvodásoknak, ez a kombináció tapasztalatom szerint a gyerekeknek, a szülőknek, sőt a nagyszülőknek is tetszik.
 
Szerencsétlen időpont

A kezdeményezésért dicséret illeti a közszolgálati rádiót, a megvalósításért a rendező Varsányi Anikót, a zenei rendező Molnár Andrást, az egész műszaki stábot és a színészeket. 

Kép Viszont gyakorló apukaként, aki a kezdetektől figyelemmel kíséri és gyakorlati szűrőn keresztül vizsgálja a történteket, látom, hogy néhány helyen csúnyán habzik a Lötyög-patak. Első és legfontosabb probléma az időpont szerencsétlen megválasztása, hiszen  háromnegyed 12-kor a legtöbb óvodában szerencsésebb esetben az udvaron játszanak a kis gengszterek, vagy ebédre készülnek, de semmi esetre sem tartózkodnak a rádió közelében. Az esti ismétlés idején a saját bejáratú célközönségemet az Istenért sem tudom becsalogatni az utcáról, jelen esetben is kint van, és két méter magasban az áramszolgáltató villanyoszlopát színezi krétával, ezzel varázsolja komfortosabbá utcánkat.
 
Tudjuk, hogy a fogyasztókat, - jelenleg az óvodásokat - jobb minél hamarabb magunkhoz édesgetni, és ez nem a pedofília vádja. Gondolom, abban bíznak Kerényiék, hogy a csemeték rákapnak a Déli Krónikára, majd ebéd közben megbeszélik: hallottad, az Ági jele lehet annak a nagy államnak az elnöke az óceán túloldalán.
 
Hiába minden

Végezetül: hiába kiváló a kezdeményezés, hiába apuka rajongása, ha az öt és fél éves magyar állampolgár ingerküszöbét nem sikerül megütni. A televíziós gyermekcsatornákkal vívott harcban sajnos esélytelen az MR1 próbálkozása. Hogy Pumpusek bácsi népszerűségben megverje, vagy megszorítsa a bájos és bugyuta Thomas gőzmozdonyt, oldalán a Kövér és a Sovány ellenőrrel, vagy a mongolidióta Ben 10-et, arra nagyjából annyi az esély, mint arra, hogy az Albert házaspár egy verőfényes napon besétál az SZDSZ II. kerületi alapszervezetébe, és a felvételüket kérik. 

Addig is a Vacka Rádió marad a szülők szórakozása. Akik egyre gyakrabban dúdolják: ”Óvakodva, mintha lábát/Bántaná a köszvény/Borzas fák közt kódorog a/Kócos Kutya-ösvény/Hókupackavacka előtt/Megkerül egy dombot/Pont, ahogy a varrócérna/Kerüli a gombot”.
 
 MR1 Kossuth Rádión minden hétköznap 11.45-től, ismétlés aznap este 19.35-kor.
 
Ez az írás szerkesztett formában megjelent a Magyar Narancs 2008. XX/27., 2008. július 3-i számában.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csókolom

(Ági, 2008.11.04 12:11)

Igen, a jelem a barack, mint az Obama bácsi neve. Most lett vége a műsornak (nem hallgattuk, pont diót szedtünk az udvaron), és Malvinka néni nem engedi, hogy többet írjak, mert menni kell fogat mosni és aludni. A Dani meg meghúzta a hajam.
Csókolom