Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hamilton és a magyar „szakírók”

2008.11.07

DZS

Nagyobbik gyermekem kilenc éves, még nem forrott ki a személyisége. Érdeklődik, keresgéli önmagát és helyét a világban. A sport területén az első szerelem – némi ráhatással - a labdarúgás volt, a második a Forma 1, ma pedig a kosárlabdáért rajong.

 

Kép Azonban vasárnaponként többnyire állva szurkolja végig az F1-es futamokat és többször használja azt a szót, hogy intermediate, mint azt, hogy kindertojás. Kedveli az angolokat és élete első sorozatában (tavaly) egy újonc lett a szíve csücske. Gondolom azt érezte, hogy sorstársak, hiszen egyszerre kezdték pályafutásukat. Igen, Hamilton szurkoló lett a gyerek.

Az idei évadra természetesen megkapta a szurkolói szakirodalmat, a Nemzeti Sport Formula-1 2008 című kiadványát, amelyben sok hasznos és haszontalan információ mellett elolvashattuk a hazai szakírók véleményét és esélylatolgatását. Ezek az önjelölt pojácák, akik köbcentiben mérik a tejet és lóerőben kérik a kenyeret, továbbá hang után képesek különbséget tenni egy elektromos kerékpár és egy billencses IFA között jól beletrafáltak. A hét mesterlövészből hat Räikkönen, egy pedig Massa végső győzelmét jósolta. Ez nem is volna baj, de olyan lesajnálóan nyilatkoztak Hamiltonról és a McLaren istállóról, hogy a gyerek szíve belefájdult. Egyik alkalommal ő kakált és a szaklapot olvasta, én meg borotválkoztam, rám néz és azt kérdezi:

- Miért nem tartják esélyesnek Lewis-t? Pedig gyors, ügyes és esőben verhetetlen.
- Azért, mert nem szeretik – válaszoltam.
- Miért nem szeretik? – faggatózott tovább.
- Azért, mert zseni. És tudod ez egy ilyen ország, itt nem kedvelik azt az embert, aki eltér az átlagtól, aki valamiben nagyon jó.
- Nem értem. Miért?

Kép - Mert a felnőttek irigyek. Tudod itt sokáig a középszerűség volt a minta és ezek a bácsik sokáig éltek abban a korban, ezért ők is középszerűek lettek. Középszerűek a gondolataik, a megnyilvánulásaik, az életük.
Látom, hogy a felét sem érti, annak, amit mondok, de azt mondja:
- Én nem akarok ilyen felnőtt lenni, és azért is Hamiltonnak szurkolok.
- Jól teszed – erősítem meg -, és Te már nem is ilyen felnőtt leszel. Remélem – de ezt már nem hallja, mert kitörölte a fenekét a szakírók véleményével és távozott.

A történet végét ismerjük, Hamilton világbajnok lett.

A szakírók maradnak, sajnos.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.