Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tragédia és siker Itáliában

2008.11.11

-sP-

Hetekkel ezelőtt azzal volt tele a világsajtó, hogy a nápolyi maffia merényletre készül Roberto Saviano olasz író, a Gomorra című világsikerű regény szerzője ellen. Az 1979-ben Nápolyban született író azzal hívta ki maga ellen a sorsot, hogy saját dokumentarista regényében - amelyről hamaorsan kirikát olvashatnak honlapunkon - bepillantást engedett a nápolyi maffia, a camorra ügyleteibe.

Az olasz Rushdie

Kép Kényes témát feszegető könyve miatt, amelyből csak Olaszországban 1,2 millió példányt adtak el, Saviano a maffiacsaládok célkeresztjébe került. Naponta kap halálos fenyegetéseket ezért két éve 24 órás rendőri védelem alatt áll. Valahogy ugyanúgy járt, mint nagy elődje, a brit-india Salman Rushdie, aki a Sátáni versek miatt kényszerült évtizedekig bujkálásra.

Az indulatokat az korbácsolta fel világszerte, hogy a Casalesi-klán feje a börtönből üzente meg, hogy még idén, karácsony előtt szeretné ha az író meghalna. Erről a családról elég annyit tudni, hogy legutóbb akkor hallhattunk róluk, amikor hat afrikai meggyilkolása miatt  nemrég zavargások törtek ki a dél-itáliai illegális bevándorlók között.

Tragikus fellépés

Az eset nyomán példátlan összefogás alakult ki. Politikusok pártállástól függetlenül szolidaritási felhívást tettek közzé "Senki nem nyúlhat Savianóhoz" - jelentette ki Giovanna Melandri volt kabinetminiszter, aki Olaszországot gyötrő rákos daganathoz hasonlította a camorrát. Ugyancsak számos neves személyiség állt ki a fiatal író mellett, mint például Mihail Gorbacsov, Günter Grass, vagy éppen honfitársa Dario Fo is.

 Kép Sőt a zenésztársadalom is megmozdult: tiltakozásul, szolidaritásból koncertet szerveztek vasárnap estére a Nápoly melletti Castel Volturnóban.

És itt érte a hétvége lesújtó híre Savianot. Ugyanis az élete során az örök harcos, a gyengébbek gyámolítója, Miriam Makeba, az apartheid elleni küzdelem jelképe a koncert után - ahol rajta kívül több neves előadó is fellépett - életét veszítette. A 76 éves "Afrika Mamaként" tisztelt énekesnő halált szívroham okozta.

Sikeres filmadaptáció

Ezt a tragédiát nehéz ellensúlyozni, de ugyancsak a hétvége híre volt, hogy a 42 nyelvre lefordított bestseller filmváltozata tovább folytathatja diadalútját. Ugyanis Matteo Garrone által vászonra vitt film májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, a hétvégén pedig az vált világossá, hogy a decemberi Európai Filmdíj egyik legtöbb jelölését is sikerült bezsebelni.

 
Kép Nonszensz, de a mozgókép sikere még inkább felingerelte a nápolyi alvilágot, amely fékevesztetten el akarja tenni láb alól a számára egyre kellemetlenebb Savianot. Aki azonban, mint hírlik nem ijedt  meg, mert legújabb könyvében továbbra is a camorra tyúkszemein lépked, mivel a Nápoly környéki szeméthegyek, mérgező hulladékok egészségkárosító hatásaival foglalkozik.

Dühítő, felháborító és elszomorító is egyben, hogy valakinek a 21. században, az Európai Unió egyik tagállamában a véleménye miatt rejtőzködnie és rettegnie kelljen! Valamit sürgősen tenni kellene ez ellen! Mindenki a maga módján: ki úgy, hogy olvas, ki úgy, hogy biztosítja a közrendet, ki pedig úgy, hogy kiáll a másik mellett.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.