Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyenesei Csubakka és a Kutúrmisszió

2008.11.06

 

scriptorium.eoldal.hu

A scriptorium műhelye meglehetősen utálja, ha a politika hozzánk hajol és erősen szájszagú leheletével a fülünkbe súgja, hogy mi lenne nekünk, butuska adófizető állampolgároknak a jó. Amennyiben a kultúra területén teszi ezt, akkor a billentyűzetünkhöz nyúlunk.

Nem akarjuk elmesélni a történetet, hiszen néhány hete ezzel volt tele a magyar média.

Nem akarunk ítélkezni az önkormányzatok működésével is megbízott miniszter felett (bár csatlakozva Gusztos Péterhez, szerintünk is illő lett volna lemondania).

Nem akarjuk a földijének, Siposhegyi Péternek írói munkásságát bírálni (most nem, mert ő csak mellékszereplője az ügynek). Korábbi média-tanácsadói robotját pedig nem ismerjük. Az ügy ezen szálával csak néhány orgánum foglalkozott, ezért leírjuk, hogy világosan lásson lapunk nyájas olvasója: az önkormányzatok kulturális kiadásait is felügyelő miniszter, még Somogy megyei közgyűlési elnökként kommunikációs tanácsadóként alkalmazta Siposhegyit, közel hat évig.

Nem akarunk a miniszter úr által ajánlott darabokkal foglalkozni azon egyszerű oknál fogva, hogy nem láttuk őket. Bár sokat elárul a Kikötő címűről az, hogy Harsányi Gábor rendezte, aki egy interjúban a következőket mondta: „Könnyű kis nyári darabnak indult, de maradandó lett belőle, egy kicsit líra, kicsit dráma, kicsit tragikomédia. Szerelem, zene, tánc.” A Jóban rosszban című TV2-es szappanopera sztárjai Vincze Lillával megerősítve csak javíthattak az előadás színvonalán.

Nem akarjuk kétségbe vonni Gyenesei úr ízlését, hiszen annak kifinomultsága szemmel látható trendi szemüvegkeretén és mindig jólzselézett frizuráján. Szofisztikált kulturáltságát tükrözi harmadik gyermekének, az óriásplakátra termett Leilának a névválasztása is. Két korábban született csemetéje, István „Öcsi” és Anita „Ancsi” vélhetően többször megköszönte az égieknek, hogy George Lucas csak később készítette el a Csillagok háborúja első részét, mert ők valószínűleg a Csubakka és a Padmé nevet kapták volna apucitól.

Nem akarunk a minisztériumban szaftos kis állást magunknak, de írtunk egy válaszlevelet, jó szándékkal, baráti stílusban a miniszter úrnak:

 

Dr. Gyenesei István Miniszter Úrnak!

 

Kultúrmissziót vállalva küldjük levelünket.

 

Szíves figyelmébe ajánljuk a nem földink és nem kortárs, de vélhetően az Ön számára sem teljesen ismeretlen Mikszáth Kálmán remekbeszabott életművét. A gazdag repertoárból kiemelkedik a Tót atyafiak, A jó palócok, a Nemzetes uraimék vagy Az apró dzsentri és a nép című remekmű. Igaz ezek egyike sem zenés vígjáték, de bízunk benne, hogy elnyeri tetszését.

 

Kérjük a Tisztelt Miniszter Úrat, ha javaslatunk felkelti érdeklődését, az említett életművet ajánlja a Parlament valamennyi képviselőjének szíves figyelmébe, majd zavarja haza Őket olvasni.

Tisztelettel:

 

scriptorium műhely

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.