Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sikamlós történet

2008.11.13

dp

Sam Garbarski előző munkája, a 2003-as A Rashevski tangó kedvező előjelnek ígérkezett legújabb, 2007-es európai koprodukciója, az Irina Palm előtt. Aki látta az asszimilálódott zsidó család bájos történetét, az minden bizonnyal nagyon várta már, hogy rendezőnk új filmmel jelentkezzen.

Nos, nem kellett csalatkozniuk.

Nem egy Tyúkanyó

Kép Pedig a filmünk középpontjába kerülő téma - stílusosan - igen sikamlós. Csak mogyoróhéjban: Idősödő címszereplőnk, akit eleinte mindenki csak Maggie-ként ismer, súlyosan beteg unokájának ausztráliai gyógykezelésére igyekszik előteremteni több ezer fontot.

Az alsóbb néprétegekhez tartozó szülők a kiúttalanság okán mély és reménytelen apátiába süllyednek, így a cselekvés az amúgy nem túl aktív benyomást keltő, jóságos nagyanyóra vár.

De, ne gondoljanak a Szomszédok papírmasé ízű, galamblelkű Tyúkanyójára. Sőt, miután szegény hősünket mindenhonnan elzavarják, valahogy elkeveredik a londoni Soho egyik szexbárjába, ahol hoszteszeket keresnek.

Feszélyező munka

Kép Itt az igen tisztességes üzemeltető, Mr. Miki - aki hazánkfiának tűnik, de az minimum, hogy ká-európai - megkíméli, és munkát ajánl neki. Érthető okokból nem go-go girl-ként alkalmazza, hanem azt javasolja, hogy férfiakat elégítsen ki teljesen inkognitóban, egy fal mögött.

Természetesen főhősünk először megretten és visszautasítja az ajánlatot, de – mint tudjuk – a szükség nagy úr. Legyőzi kispolgári aggályait és visszatér az infernóba, ahol puha tenyere miatt igen nagy népszerűségre tesz szert.

Az eltérő miliők

Mindeközben megismerjük közvetlen környezetét: A hasonló szolgáltatást végző Luisa/Lujzát (Gryllus Dorka egyértelműen magyar emigránst alakít). Főnökét, amilyen bárvezető sajnos csak a filmekben terem (Miki Manojlovic remekel ebben a szerepben).

Kép Illetve főhősünk kétlakisága nyomán az ingerszegény vidéki életének atmoszféráját is. Amikor  unalmas, lelassult és ezért igencsak kíváncsi barátnői előtt feltárja titkait, hát az a film egyik legütősebb eleme.

Igen, Garbarski megint úgy tudott komoly témát elénk tárni, hogy közben nem mondott le a humorról, és nem akarta egyértelművé tenni a nézői számára, hogy ő mit is gondol az adott kérdésről.

Kétségbeesett téblábolás

Kép Így a vége felé külön ki kell emelni Marianne Faithfull címszerepben nyújtott remekbeszabott teljesítményét. Igen élethűen sikerült visszaadnia azt a jellemet, amely téblábol a helyes és helytelen, vagy erkölcsös és erkölcstelen között.

Ha ezen a kedves olvasó is túljut, és legyőzi idegenkedését a témától, majd elsétál a legközelebbi moziba - ahol még vetítik ezt a nagyszerű filmet - akkor egy kedves történettel lesz gazdagabb. Higgyék el megéri!

 

Irina Palm (belga-luxemburgi-angol-német-francia filmdráma, 103 perc, 2007) rendezte: Sam Garbarski
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.